Menu

Mentalhigiénés segítő beszélgetés

„Az ember előtt két út áll: az egyik az, hogy megvalósítja saját magát, azt, akinek ő született; a másik az, hogy mindent megtegyen azért, hogy szeressék, mert ez a vágy is vele született. És a szeretetnek mindig ára van.” Carl Rogers


Ahogyan arra Carl Rogers szavai is utalnak, az életünk folyamán sokszor kerülhetünk olyan helyzetekbe, amelyek megviselnek bennünket és ez által kihatnak fizikai és lelki életünkre, hétköznapjainkra. A Semmelweis Egyetem mentálhigiénés képzésén volt lehetőségem megismerni és elsajátítani a Rogers-i szemléletű humanisztikus pszichológiára épülő módszertant, ami a kliens központú segítő beszélgetés. Egy olyan segítői módszertan, amely a nondirektivitáson keresztül tudja elérni gyógyító hatását.


Számtalan terhet cipelünk a vállunkon rohanó világunkban. Sokszor arra sincs idő, hogy valakivel megosszuk mindazt, ami éppen nyomaszt bennünket. De az is előfordulhat, hogy éppen mi nem akarunk a dolgokról beszélni, mert szégyelljük azokat, vagy félünk valamitől, vagy túlzottan tapintatosak vagyunk és egyszerűen csak nem szeretnénk mások terhére lenni a nehézségeinkkel.


A segítő beszélgetés pont ezekben a helyzetekben tud segítségül szolgálni a segítő jelenlétével, az egyénre történő figyeléssel. A beszélgetés középpontjában a személy áll, aki a segítő jelenlétében megélheti mindazt, hogy meghallgatják, önmaga lehet, minden felvett szerep és megfelelési kényszer nélkül. Ezáltal megtapasztalhatja a feltétel nélküli elfogadást, szeretetet, ami egy pozitív változási folyamatot indíthat el benne. A beszélgetések során lehetősége adódik a terhek, elakadások, nehézségek és a fájdalom kifejezésére, átdolgozására, mely a változás felé vezető út első és egyik legfontosabb lépése.


Carl Rogershez hasonlóan én is nagyon hiszek abban, hogy minden emberben ott lakozik a válasz és a megoldás belső kérdéseire és nehézségeire, csak el kell kísérni őt addig, hogy ezt felismerje, elhiggye és megtalálja a saját belső válaszait.


Milyen esetekben segíthet a segítő beszélgetés?
  • – Gyászfeldolgozás és veszteség feldolgozás esetében
  • – Krízis helyzetekben (életközepi válság, váratlan helyzetek)
  • – Életvezetési kérdésekben
  • – Párkapcsolati elakadásokban

Mentálhigiénés segítő beszélgetésre az alábbi elérhetőségeken keresztül van lehetőség jelentkezni: Telefon: 06-70-293-2188 e-mail: info@zsoltnagy.net 


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial