Menu

Mentalhigiénés segítő beszélgetés

„Az ember előtt két út áll: az egyik az, hogy megvalósítja saját magát, azt, akinek ő született; a másik az, hogy mindent megtegyen azért, hogy szeressék, mert ez a vágy is vele született. És a szeretetnek mindig ára van.” Carl Rogers


Ahogyan arra Carl Rogers szavai is rámutatnak, életünk folyamán sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, ami megviselhet bennünket és kihathat fizikai és lelki életünkre és így a hétköznapjainkra. A Semmelweis Egyetem mentálhigiénés képzésén lehetőségem adódott arra, hogy megismerjem és elsajátíthassam a Rogers-i szemléletű, nondirektív segítői módszert, a kliens központú segítő beszélgetést. Egy olyan segítői módszertan, amely a nondirektivitáson, az odafigyelő meghallgatáson keresztül tud segítségre lenni.


Számtalan terhet cipelünk a vállunkon rohanó világunkban. Sokszor arra sincs időnk, hogy valakivel megosszuk mindazt, ami éppen a jelen pillanatban nyomaszt bennünket. De az is előfordulhat, hogy éppen lenne is kivel megosztanunk azt, csak éppen mi nem akarunk a dolgokról beszélni, mert szégyelljük azokat, vagy túlzottan tapintatosak vagyunk és egyszerűen csak nem szeretnénk mások terhére lenni a nehézségeinkkel, kérdéseinkkel, problémáinkkal.


A segítő beszélgetés pont ezekben a helyzetekben tud segítségül szolgálni a segítő jelenlétével, az egyénre történő odafigyeléssel. A beszélgetés középpontjában a személy áll, aki a segítő jelenlétében megélheti, hogy meghallgatják, és hogy önmaga lehet, minden felvett szerep és megfelelési kényszer nélkül. Ezáltal megtapasztalhatja a feltétel nélküli elfogadást, megértést, ami egy pozitív változási folyamatot indíthat el benne. A beszélgetések során lehetősége adódik a terhek, nehézségek és a fájdalom kifejezésére, megosztására, mely a változás felé vezető út első fontos lépése lehet.


Carl Rogershez hasonlóan én is nagyon hiszek abban, hogy minden emberben ott lakozik a válasz és a megoldás belső kérdéseire és nehézségeire, csak el kell kísérni őt addig, hogy ezt felismerje, elhiggye és segíteni kell őt abban, hogy ő maga találja meg a kérdéseire a saját belső válaszait.


Milyen esetekben segíthet a mentálhigiénés segítő beszélgetés?
  • – Gyászfeldolgozás, veszteségfeldolgozás esetében
  • – Bizonyos életvezetési kérdésekben

Mentálhigiénés segítő beszélgetésre az alábbi elérhetőségeken keresztül van lehetőség jelentkezni: Telefon: 06-70-293-2188 e-mail: info@zsoltnagy.net 


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial