Menu

Gyászcsoport

Sokszor még ma is tabu témának számít a halálról és gyászról való elmélkedés, a nyílt és őszinte kommunikáció, akár családon belül, akár a társadalomban. Amikor találkozunk a halállal, viszonylag gyorsan szeretnénk elmenekülni azoktól a fojtogató és megbénító érzésektől, amivel a gyász jár. Gyorsan túl akarunk lenni az egészen, anélkül, hogy talán elég időt és teret adnánk a fájdalmunk feldolgozására. Tévesen, de azzal nyugtatnak bennünket és sokszor mi is azzal próbáljuk nyugtatni magunkat és talán másokat is, hogy az idő majd úgyis mindent megold, és az élet úgyis megy tovább.


Nagyon fontos azt megjegyezni, hogy ez nem így van. Az idő önmagában semmit sem old meg és nem tudja helyettesíteni az egyén gyászmunkáját. Talán nem is gondolnánk, hogy egy feldolgozatlan, komplikált gyász mennyi mindenre rányomhatja bélyegét az életünkben. Hatással lehet fizikai és lelki egészségünkre, viselkedésünkre és így kapcsolatainkra is. A gyászoló számára gyógyító, ha szabadon, mások ítélkezése nélkül meg tudja élni a gyászából fakadó fájdalmát, meghallgatást nyer és őszintén tud beszélni a benne keletkező bármilyen jellegű érzésekről, egy elfogadó és megtartó környezetben. Ilyen közeg lehet egy önsegítő gyászcsoport, ahol több alkalmon keresztül, csoportosan történik a gyász feldolgozása. A gyászoló egy biztonságos és bizalmas légkörben oszthatja meg a csoport többi tagjával veszteségének történetét. Mindemellett átélheti az elfogadás és megértés érzését, melyek erősítik benne, hogy nincs egyedül a fájdalmával. Az önsegítő csoportalkalmak gyógyító erővel hathatnak az egyén gyászfeldolgozására, segíthetik a veszteség elfogadását, az elvesztett személy elengedését és segíthetnek újra „visszatérni” az életbe.Újra ONLINE önsegítő gyászfeldolgozó csoport indul: 2021. január 14.

A csoporton való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött. Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken keresztül lehet legkésőbb 2021. január 14-ig. Telefon: 06-70-293-2188 vagy e-mail: nzsolt24@gmail.com

„ Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet. 
De azért még változatlanul itt vagyok köztetek. 
Sőt, még csak most kezdődik minden. ”

Mészöly Miklós
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial