Menu

Miben és hogyan is tud segíteni egy önsegítő gyászfeldolgozó csoport?


Sokszor még ma is tabu témának számít a halálról és gyászról való elmélkedés, a nyílt és őszinte kommunikáció, akár családon belül, akár a társadalomban. Amikor találkozunk a halállal, viszonylag gyorsan szeretnénk elmenekülni azoktól a fojtogató és bénító érzésektől, amivel a gyász és ez az egész folyamat jár. Minél gyorsabban túl akarunk lenni az egészen, anélkül, hogy elég időt és teret adnánk a bennünk lévő veszteség és fájdalom feldolgozására. Tévesen, de sokszor azzal próbáljuk nyugtatni magunkat, hogy majd az idő úgyis mindent meg fog oldani és talán azt reméljük, hogy a gyászunk is feldolgozhatóvá válik anélkül, hogy nekünk bármit is tennünk kellene ennek érdekében. Sokszor tényleg szeretnénk megúszni és elkerülni, hogy a fájdalommal és a veszteséggel egyszer is szembe kelljen néznünk.

Az idő önmagában azonban semmit sem old meg és nem tudja helyettesíteni az egyén gyászmunkáját. Talán nem is gondolnánk, hogy egy feldolgozatlan gyász milyen sok mindenre rányomhatja a későbbiekben a bélyegét az életünkben. Hatással lehet fizikai és lelki egészségünkre, viselkedésünkre és ezen keresztül kapcsolatainkra is. Nagyon fontos, hogy a gyászolóknak legyen egy olyan hely, egy olyan közeg, legyen ez akár a családi, vagy baráti körön belül, vagy egy önsegítő csoportban, ahol az érzéseik, gondolataik szabadon megélhetővé és kimondhatóvá válnak számára.

A gyászolók számára nagyon sokat segíthet a gyász feldolgozásában, ha szabadon, mások ítélkezése nélkül meg tudják élni fájdalmukat. Ha meghallgatást nyernek és őszintén tudnak beszélni a bennük megfogalmazódó érzésekről, egy elfogadó és megtartó környezetben. Ilyen közeg lehet egy önsegítő gyászcsoport, ahol több alkalmon keresztül, csoportosan történik a gyász feldolgozása. A gyászfeldolgozó csoportok a sorstárs közösség megteremtésén keresztül tudják segíteni saját maguk és csoporttársaik gyászfeldolgozását.

Annak köszönhetően, hogy többféle szemléletmód, életmód és veszteséghelyzet találkozik egymással a csoport alkalmakon, a résztvevők saját megoldási eszköztárukat, tapasztalataikat is meg tudják egymással osztani. A sorstárs közösség összeköti őket és a megértettség érzése mellett egy nagyon erős, bizalmi környezetet is teremt, ami tovább tudja segíteni a megosztások létrejöttét és elmélyülését. A 10 alkalmas foglalkozások során egy összetartó közösség születhet meg, akik igény esetén a jövőben is tudják egymással tartani a kapcsolatot, ezzel is lehetőséget teremtve a későbbi közös kapcsolódásokra is.

A csoportok a tagok védelme és a bizalom kialakulásának segítése érdekében a második alkalmat követően zárttá válnak, ami azt jelenti, hogy új tagok már ezt követően nem tudnak csatlakozni ahhoz az adott csoporthoz, csak egy később indulóhoz. A csoportokon a gyászolók egy biztonságos és bizalmas légkörben oszthatják meg a tagokkal veszteségük történetét. Mindemellett átélhetik az elfogadás és megértés érzését is, melyek mind-mind erősítik bennük azt, hogy nincsenek egyedül a fájdalmukkal. Az önsegítő csoportalkalmak segíthetik a  gyászfeldolgozást, és segíthetnek újra „visszatérni” az életbe.

A cikk írója Nagy Zsolt közgazdász, mentálhigiénés szakember, gyászcsoport vezető és képzésben lévő családterapeuta.

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial