Menu

Cikkeim

Miben rejlik a hosszú párkapcsolatok titka?

Sokszor, hozzám hasonlóan, biztosan már ti is többször elgondolkoztatok azon a kérdésen, hogy vajon mitől is válhat egy induló párkapcsolat tartóssá? Mi lehet az a bizonyos titok és milyen  „varázslattól” maradnak sokan együtt akár életük végéig is, és miért van az, hogy mások útjai meg pár hét, hónap vagy esetleg év után elválnak? 


Családunk, mint életünk bölcsője

Amikor a családról beszélünk, célszerű mindig rendszerszemléletben gondolkoznunk, ahol minden családtagnak megvan a saját létfontosságú szerepe és ahol az egyik ember viselkedése kihat a másik emberre. A családon belüli kapcsolatok egyfajta hálót alkotnak egymással. Minél erősebb ez a háló, azaz minél összetartóbb, konfliktusoktól mentesebb a család, annál erősebben tartja meg az élet rá nehezedő terheit és védi meg magát a külső sérülésektől.


Miben és hogyan is tud segíteni egy önsegítő gyászfeldolgozó csoport?

A gyászolók számára nagyon sokat segíthet a gyász feldolgozásában, ha szabadon, mások ítélkezése nélkül meg tudják élni fájdalmukat. Ha meghallgatást nyernek és őszintén tudnak beszélni a bennük megfogalmazódó érzésekről, egy elfogadó és megtartó környezetben. Ilyen közeg lehet egy önsegítő gyászcsoport, ahol több alkalmon keresztül, csoportosan történik a gyász feldolgozása. A gyászfeldolgozó csoportok a sorstárs közösség megteremtésén keresztül tudják segíteni saját maguk és csoporttársaik gyászfeldolgozását.


A gyász további szakaszai: kontrollált szakasz, tudatosulás, átdolgozás és az adaptáció

Ahogy azt a korábbi részekben is olvashattuk, szakirodalmi hivatkozások mentén a gyász különböző szakaszait különböztethetjük meg egymástól. Dr. Pilling János gondolatai mentén elkezdtem kicsit részletesebben is bemutatni a gyász szakaszait. A korábbi részben az anticipációs gyász és a sokk szakaszával ismerkedhettünk meg. Ebben a részben megismerhetjük a többi szakaszt is, melyek a következők: kontrollált szakasz, tudatosulás, átdolgozás és az adaptáció.


A gyász kezdeti szakaszai

Ahogy arról a korábbi részben is olvashattunk, egyfajta tabusítást figyelhetünk meg az emberekben a gyász és a halál témája körül. Tabusítunk, nem beszélünk róla, mert nem tudjuk, hogyan is kell azt tenni és mit is lehet egyáltalán mondani, vagy segíteni annak, aki olyan helyzetbe kerül, hogy gyászol. 


A halál tabusítása és a gyász szakaszai

Ahogy azt a korábbi részben is olvashattuk, szakirodalmi hivatkozások mentén a gyász különböző szakaszait különböztethetjük meg egymástól. A következő részekben Dr. Pilling János mentén szeretném bemutatni kicsit részletesebben is a gyász különböző szakaszait, melyek a következők: anticipációs gyász, sokk, kontrollált szakasz, tudatosulás, átdolgozás és az adaptáció. Ebben az írásban az anticipációs gyászról és a sokk szakaszáról olvashatunk egy kicsit részletesebben.


Gondolatok a halálról és a halálhoz való viszonyulásunkról


A 2020-as év a koronavírus járvány miatt sajnos sokkal közelebb hozta hozzánk a veszteségeket és az elmúlás gondolatát és ezzel annak lehetőségét is, hogy akarva-akaratlanul, de elkezdjünk többet beszélgetni ezekről a témákról és az ezekhez való viszonyulásunkról.Életünk gyermekkori kötődéseink tükrében

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyire meghatározza felnőttkorunk éveit az az időszak, amit a fogantatásunktól kezdődően a születésünk utáni első pár éven keresztül az édesanyánkkal töltünk. Ennek a korai kapcsolatnak, kötődésnek mind a pozitív, mind a negatív hatásai egyfajta lenyomatként kísérnek végig bennünket életünk különböző szakaszaiban, kapcsolatainkban.Függőségeink árnyékában

Napjainkban egyre több családot érint akár közvetlenül, akár közvetetten a függőség kérdésköre, sok nehézséget, konfliktust és tehetetlenség érzését hozva ezzel életükbe. Ahogy azt Demetrovics Zsolt tollából is olvashatjuk, amikor függőségről beszélünk, meg kell különböztetnünk egymástól a kémiai és a viselkedési függőségetAmikor az életösztön erősebb a biztos halálnál – beszélgetés Rakonczay Gábor többszörös világrekorder extrém sportolóval

Rakonczay Gáborral – kétszeres Guinness világrekorder óceáni evezőssel, az amerikai Év kalandja díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosával, hatszoros óceánátkelő magyar hajóssal, íróval és előadóval beszélgettünk, aki nem mellesleg első magyarként idén január 7-én sikeresen teljesítette a Déli Sark expedíciót is.Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial